Pomidory najczęściej kojarzą się z sezonowym, letnim warzywem lub pod przetworzoną postacią przecieru i koncentratu, natomiast dobrze sprawdzą się również w formie przetworów na zimę. Idealnie w tej roli sprawdzą się suszone pomidory w zalewie, które wykorzystane do różnych dań będą źródłem wielu minerałów i witamin. Po odsączeniu z nadmiaru oleju będą dobrym dodatkiem do wielu sałatek lub makaronów.
Przygotowanie własnych przetworów
Przygotowane w domowych warunkach suszone pomidory w zalewie będą o wile zdrowsze od ich sklepowych odpowiedników i możliwe będzie dostosowanie smaku do własnych upodobań. Pierwszym krokiem w przygotowaniu przetworów jest dobranie odpowiedniego gatunku pomidorów, takiego, z którego po odparowaniu wody pozostanie dużo miąższu. Takie pomidory należy obrać i pozbawić gniazd nasiennych, a następnie suszyć przez 5 do 8 godzin w piekarniku przy temperaturze nieprzekraczającej 100 stopni Celsjusza. Olej lub oliwę na zalewę należy zagotować z ulubionymi przyprawami i taką mieszanką zalać przełożone do słoiczków pomidory. Tak przygotowane przetwory idealnie sprawdzą się przez cały rok.
Zastosowanie suszonych pomidorów
Suszone pomidory w zalewie znajdą zastosowanie w kuchni przez cały rok, w wielu przepisach lub jako dodatek do potraw. Sos pomidorowy wzbogacony smakiem suszonych pomidorów, pieczone mięso nadziewane pomidorami lub makaron z białym serem i czerwonym pesto to tylko kilka przykładów pysznych dań z wykorzystaniem tego produktu. W każdym z nich warto wykorzystać przetwory przyrządzone samodzielnie, posiadając pewność co do ich składu i wartości odżywczych.