Jest wiele roślin o właściwościach prozdrowotnych, ale wśród nich wyróżnia się dzika róża. Posiada wiele składników, które skutecznie wspomagają leczenie różnorodnych chorób. Jej właściwości znane i wykorzystywane są od wieków w medycynie naturalnej.
Bogactwo dzikiej róży
Dzika róża (www.lekinatury.pl/pl/encyklopedia-ziol/roza-dzika.html) to krzew osiągający do 3 m wysokości, który powszechnie występuje na terenie całej Polski. Rośnie przy drogach, w parkach oraz w ogrodach. Zachwyca drobnymi kwiatami w kolorach od różowego do purpurowego oraz intensywnym zapachem. Owoce są czerwone o obłym kształcie.
Dzika róża to przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy C. Zawiera jej znacznie więcej niż wszystkie inne owoce. W 100 ml soku z dzikiej róży znajduje się 450 mg witaminy C. Specjalna odmiana wyhodowana przez polskich naukowców posiada aż 3500 mg witaminy C w 100 ml soku.
Dodatkowo dzika róża zawiera:
- witaminę A, B1, B2, E, K,
- flawonoidy,
- garbniki,
- pektyny,
- kwas foliowy,
- kwasy organiczne.
Dzięki temu produkty z dzikiej róży stosowane są w leczeniu wielu chorób.
Zastosowanie dzikiej róży
Dzięki dużej zawartości witaminy C, dzika róża przede wszystkim wzmacnia naturalną odporność organizmu. Jest to szczególnie ważne u dzieci oraz w okresie jesienno-zimowym. Systematyczne picie soku z dzikiej róży chroni przed przeziębieniami, chorobami górnych dróg oddechowych.
Pozostałe składniki sprawiają, że dzika róża wykorzystywana jest do wspomagania leczenia:
- nowotworów jelita grubego oraz wątroby (zwalcza wolne rodniki),
- osteoporozy,
- stanów zapalnych stawów (zawiera dużo glukozaminy),
- kamicy nerkowej,
- chorób układu pokarmowego.
Poza medycyną, dzika róża wykorzystywana jest także w aromaterapii oraz przemyśle kosmetycznym. Olejki eteryczne z dzikiej róży dodawane są do perfum, wód kolońskich, dezodorantów oraz mydeł i płynów do kąpieli. Dodatek olejów z dzikiej róży wzmacnia właściwości pielęgnacyjne kremów do twarzy.
Płatki świeżej róży to także doskonały składnik wykorzystywany do przygotowywania konfitur oraz różnych deserów. Charakterystyczny słodko-cierpki smak doskonale komponuje się z tradycyjnymi pączkami oraz rogalikami. Nadzienia różanego nie zastąpią żadne czekolady, budynie czy adwokaty.