Jest wiele roślin o właściwościach prozdrowotnych, ale wśród nich wyróżnia się dzika róża. Posiada wiele składników, które skutecznie wspomagają leczenie różnorodnych chorób. Jej właściwości znane i wykorzystywane są od wieków w medycynie naturalnej.

Bogactwo dzikiej róży

Dzika róża (www.lekinatury.pl/pl/encyklopedia-ziol/roza-dzika.html) to krzew osiągający do 3 m wysokości, który powszechnie występuje na terenie całej Polski. Rośnie przy drogach, w parkach oraz w ogrodach. Zachwyca drobnymi kwiatami w kolorach od różowego do purpurowego oraz intensywnym zapachem. Owoce są czerwone o obłym kształcie.

Dzika róża to przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy C. Zawiera jej znacznie więcej niż wszystkie inne owoce. W 100 ml soku z dzikiej róży znajduje się 450 mg witaminy C. Specjalna odmiana wyhodowana przez polskich naukowców posiada aż 3500 mg witaminy C w 100 ml soku.

Dodatkowo dzika róża zawiera:

  • witaminę A, B1, B2, E, K,
  • flawonoidy,
  • garbniki,
  • pektyny,
  • kwas foliowy,
  • kwasy organiczne.

Dzięki temu produkty z dzikiej róży stosowane są w leczeniu wielu chorób.

Zastosowanie dzikiej róży

Dzięki dużej zawartości witaminy C, dzika róża przede wszystkim wzmacnia naturalną odporność organizmu. Jest to szczególnie ważne u dzieci oraz w okresie jesienno-zimowym. Systematyczne picie soku z dzikiej róży chroni przed przeziębieniami, chorobami górnych dróg oddechowych.

Pozostałe składniki sprawiają, że dzika róża wykorzystywana jest do wspomagania leczenia:

  • nowotworów jelita grubego oraz wątroby (zwalcza wolne rodniki),
  • osteoporozy,
  • stanów zapalnych stawów (zawiera dużo glukozaminy),
  • kamicy nerkowej,
  • chorób układu pokarmowego.

Poza medycyną, dzika róża wykorzystywana jest także w aromaterapii oraz przemyśle kosmetycznym. Olejki eteryczne z dzikiej róży dodawane są do perfum, wód kolońskich, dezodorantów oraz mydeł i płynów do kąpieli. Dodatek olejów z dzikiej róży wzmacnia właściwości pielęgnacyjne kremów do twarzy.

Płatki świeżej róży to także doskonały składnik wykorzystywany do przygotowywania konfitur oraz różnych deserów. Charakterystyczny słodko-cierpki smak doskonale komponuje się z tradycyjnymi pączkami oraz rogalikami. Nadzienia różanego nie zastąpią żadne czekolady, budynie czy adwokaty.