Banan jest tropikalnym owocem, często kupowanym przez Polaków. W wielu rodzinach dzieci często spożywają je jako drugie śniadanie lub przekąska. Suszone banany są alternatywą dla świeżego owocu. Świetnie nadają się do zabrania tego przysmaku w długą podróż lub przechowywania go dłużej niż 2-3 dni bez utraty przydatności do spożycia. Suszenie tych owoców zapewnia trwałość barwy, a także uzyskanie jego kruchości i chrupkiej struktury oraz spotęgowanej słodyczy. 

Suszone banany jako zamiennik świeżego owocu

Suszone banany nie zachowują zbyt wielu składników spożywczych. Spożywane w niewielkich ilościach mogą być zdrowe, jednak posiadają znacznie mniej wartości prozdrowotnych niż świeże owoce. Wartościowe składniki suszonych bananów:

– wysoka zawartość błonnika,

– żelazo,

– witaminy C, B6.

Oznacza to, że osoby nieposiadające przeciwwskazań do przyjmowania wysokoenergetycznych pokarmów mogą urozmaicać swoją dietę poprzez suszone banany.

suszone banany

Suszone banany – zakazany owoc?

Suszone banany z pewnością nie będą odpowiednim wyborem dla osób chorujących na cukrzycę. Powodem tego jest podwyższona zawartość sacharozy w suszonym bananie. Ponadto spożywanie tych smakołyków niewskazane jest dla osób, które przeszły udar lub atak serca. Przede wszystkim suszone banany nie są wskazane dla osób zmagających się z nadwagą, z powodu ich wysokiej kaloryczności.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że nie istnieje pokarm, który można spożywać bez ograniczeń i konsekwencji. Zdrowy rozsądek i umiar to dwie wartości, którymi należy się kierować przy doborze składników swojej diety, bez konieczności eliminowania smakołyków, jakimi dla wielu są suszone banany.