Miód lawendowy ma delikatny kwiatowy smak z korzennymi nutami, które prawie nigdy nie pozwalają degustatorowi rozpoznać obecności nektaru lawendowego w produkcie. Świeżo zebrany jest płynny lub kremowy i ma jasny lub intensywnie złoty kolor, który po skrystalizowaniu zmienia się na biały.
Miód lawendowy – właściwości
Miód lawendowy jest popularny w Hiszpanii, Niemczech i Francji, przy czym Prowansja jest oficjalnym miejscem jego produkcji. W kuchni miód lawendowy jest stosowany z dużym powodzeniem jako nadzienie do słodkich porannych kanapek (tostów), a także jako dodatek do lodów. Pieczony ananas z miodem lawendowym jest przysmakiem w Europie Zachodniej.
W celach leczniczych miód lawendowy może być stosowany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie, ponieważ ma łagodne działanie na organizm. Lekarze medycyny tradycyjnej zalecają miód lawendowy na drobne rany (zewnętrznie), skurcze, bóle głowy, wzmożoną pobudliwość nerwową i choroby górnych dróg oddechowych.
Korzyści ze spożywania miodu lawendowego
- Miód lawendowy jest doskonałym środkiem na zdenerwowanie, bóle głowy (w tym migreny), nerwowość i choroby górnych dróg oddechowych. Może być również przydatny w przypadku stresu i bezsenności.
- Miód z kwiatów lawendy jest również skuteczny przy skurczach i ogólnych bólach ciała.
- Miód pozyskiwany z kwiatów lawendy jest stosowany w zachodniej kosmetologii.
Pamiętaj, że miód lawendowy jest przede wszystkim produktem spożywczym, tak miód lawendowy ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, smak miodu lawendowego jest wyjątkowy, ale nadal używaj go bardziej jako produktu spożywczego niż jako leku.