Liofilizacja to jedna z obecnie najczęściej spotykanych metod utrwalania żywności, która wykorzystuje naturalny proces suszenia sublimacyjnego. Zamrożona żywność w ściśle określonych warunkach (niskie ciśnienie) pozbawiana jest wody, co sprawia, że znacząco zmniejsza swoją objętość. Otrzymane w ten sposób produkty mają bardzo długi termin przydatności do spożycia. Czy jednak warto sięgać po żywność liofilizowaną?

Wygodne i sycące posiłki liofilizowane

Posiłki liofilizowane z https://www.sportfuel.pl/?zywnosc-liofilizowana,177 są przede wszystkim szybkie i wygodne w przygotowaniu. Wystarczy zalać je gorącą wodą i otrzymamy pyszny, sycący posiłek. To bardzo wygodne rozwiązanie w sytuacjach, gdy nie mamy możliwości gotowania – na przykład w pracy czy podczas wycieczki. Żywność liofilizowana jest bardzo ceniona przez miłośników długich górskich wędrówek, gdyż jest wyjątkowo lekka, a jednocześnie pożywna. Jedynym minusem może być nieco wyższa cena niż w przypadku standardowych dań instant – jednocześnie jednak ich jakość jest o wiele wyższa.

Pełnowartościowa żywność liofilizowana

Największą zaletą produktów liofilizowanych jest fakt, że nie tracą one swoich wartości odżywczych. Z tego powodu często polecane są osobom dbającym o dietę i zdrowy styl życia, odchudzającym się czy sportowcom. Liofilizowana kawa jest znacznie zdrowsza niż popularna kawa rozpuszczalna. Liofilizowane owoce i warzywa warto wykorzystywać w miesiącach zimowych, gdy świeże nie są dostępne.