W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi stara się jeść zdrowo, a co za tym idzie – świadomie dobierać składniki odżywcze w ten sposób, aby jak najlepiej zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Nie od dziś wiadomo, że cukier nie powinien na stałe gościć w zdrowym i optymalnym jadłospisie, a jego nadmiar zdecydowanie nie krzepi. Dlatego coraz większą popularnością cieszą się zamienniki cukru, takie jak np. erytrol. Czym dokładnie jest i czy warto go stosować?
Czym jest erytrol?
Erytrol (inaczej D-erytrytol) to substytut cukru otrzymywany z glukozy. Ma słodki smak, ale jest praktycznie pozbawiony kalorii i nie podnosi poziomu cukru we krwi, dlatego jest stosowany jako zamiennik cukru w żywności i napojach dla osób z cukrzycą lub odchudzających się. Erytrytol jest uważany za bezpieczny i zdrowy zamiennik cukru, zwłaszcza w porównaniu z innymi słodzikami sztucznymi, takimi jak aspartam czy sacharyna (można go kupić tutaj). Jest niemal całkowicie nietoksyczny i nie powoduje znaczących skutków ubocznych, chociaż w rzadkich przypadkach może powodować niektóre problemy trawienne, takie jak biegunka czy wzdęcia, gdy spożywany jest w nadmiarze.
Czy warto stosować erytrol zamiast cukru?
Erytrol jest bardzo dobrym zamiennikiem tradycyjnego cukru, dlatego warto stosować go pod kilkoma względami:
- praktycznie nie ma kalorii – erytrol zawiera około 0,2 kalorii na gram, co oznacza, że ma około 95% mniej kalorii niż cukier;
- nie podnosi poziomu cukru we krwi – ma bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi;
- nie powoduje próchnicy – bakterie jamy ustnej nie mogą przetworzyć erytrolu na kwas, który niszczy szkliwo, dlatego jest bezpieczny dla zębów;
- można go stosować w kuchni – erytrytol ma podobny smak i strukturę jak cukier, więc można go stosować do wielu dań tradycyjnych oraz w cukiernictwie, do przygotowywania słodkich potraw i deserów.