Wiele osób korzysta najczęściej z kaszy gryczanej, jęczmiennej, czy bulgur zapominając o równie zdrowej kukurydzianej odmianie. Warto jednak o niej pamiętać ze względu na dużą zawartość witaminy A oraz błonnika w małej ilości owego produktu. Na kaszę kukurydzianą powinny postawić osoby będące na diecie bezglutenowej oraz podczas walki z miażdżycą, czy chorobami serca. Na co należy jeszcze zwrócić uwagę decydując się na zakup takiego jedzenia? 

Kasza kukurydziana, a zastosowanie 

Kasza kukurydziana wytwarzana jest z ziaren kukurydzy, które po wyjęciu z łupiny są rozdrabniane, a następnie suszone. W końcowym etapie produkcji struktura całości jest nieco grubsza od kaszy manny. Gotowa kasza kukurydziana z miesiąca na miesiąc zyskuje na popularności Jest szeroko rozpowszechniona szczególnie na terenie Ukrainie, Gruzji, Rumuni oraz Półwyspie Bałkańskim. Obecnie w tych regionach spożywa się ją pod postacią potrawy gotowanej w wodzie, bulionie bądź mleku z dodatkiem sera, warzyw, czy sosu. 

Kasza kukurydziana błyskawiczna

Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana błyskawiczna jest idealnym produktem dla osób chcących szybko zjeść lub dla tych, którzy nie mają czasu. Torebkę takiej kaszy przygotowuje się zaledwie w 10 minut dodając do całości owoce oraz orzechy jesteśmy w stanie uzyskać pełnowartościowy posiłek. 

Właściwości kaszy kukurydzianej błyskawicznej 

Kasza błyskawiczna kukurydziana zawiera składniki w postaci witamin A,B,E, oraz takie minerały jak magnez, fosfor, potas i wapń. Produkt ten dzięki swoim właściwością wspomaga również pracę układu pokarmowego. Dodatkowo jest syta i lekkostrawna. Co więcej, zmniejsza ona poziom cukru we krwi oraz obniża ciśnienie.