Bezglutenowa i bezzbożowa organiczna mąka gryczana zawiera więcej białka, błonnika pokarmowego i witamin z grupy B, niż mąka owsiana lub pełnoziarnista. Jest również doskonałym źródłem potasu, jak i niezbędnych aminokwasów. Jakie jeszcze właściwości ma mąka z gryki siewnej?

Jaki jest indeks glikemiczny mąki gryczanej?

IG mąki gryczanej wynosi 40, co klasyfikuje ją jako żywność o niskim indeksie glikemicznym. Tym samym może również stanowić świetny dodatek do diety osób chorych na cukrzycę lub osób próbujących kontrolować swoją wagę. Szereg produktów spożywczych, jak chociażby płatki śniadaniowe, zawiera kaszę gryczaną. Gryka charakteryzuje się doskonałym profilem odżywczym i wysoką zawartością białka. Może mieć korzyści dla zdrowia serca i trawienia. Mąka gryczana jest lekkostrawna. Nie ma przeciwwskazań do codziennego jej spożywania. Nie zawiera także glutenu i może być spożywana przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Dodatkowe informacje znajdziesz na – https://fitorsweet.pl/Maka-gryczana-wlasciwosci-i-kalorie.

maka gryczana wlasciwosci

Uczulenie na mąkę gryczaną? To możliwe!

Mąkę gryczaną wykorzystuje się do naleśników, wypieku chleba, ciast, makaronów, czy klusek. Na jej bazie wypieka się krakersy, suflety gryczane, ciastka, bułeczki, biszkopty. Gryka uważana jest za produkt bardzo zdrowy. Należy jednak zachować ostrożność, gdyż mąką z gryki może spowodować bardzo poważne reakcje alergiczne. Niestety jest uważana za poważny alergen pokarmowy. Uczulenie na mąkę gryczaną może dać bardzo nieprzyjemne objawy. Mowa tu przede wszystkim o wysypce skórnej, alergicznym nieżycie nosa, astmie, atopowym zapaleniu skóry, swędzeniu, obrzęku i trudności w oddychaniu (wstrząs anafilaktyczny). W skrajnych przypadkach może dojść do niebezpiecznego i potencjalnie śmiertelnego spadku ciśnienia krwi.