Konieczność ograniczenia się z jedzeniem warzyw czy owoców do ciepłych miesięcy roku dla wielu osób jest wyjątkowo przykra. Na szczęście w wielu sklepach można kupić np. owoce sprowadzane z innych krajów, albo też korzystać z szeroko dostępnych produktów przetworzonych. Jednym z nich jest buraczek mielony.

Prawdziwy smak

Dodatki takie jak buraczek mielony nie mają nikomu zastępować prawdziwych czerwonych buraków lub botwinki (młodych listków i bulw), funkcjonują bardziej jako przyprawa do potraw lub oryginalny barwnik. Jak najbardziej jednak mogą one zapewnić tyle samo, a nawet więcej, witamin i innych korzystnych dla organizmu składników odżywczych. Buraczki mielone mogą być spożywane osobno jako coś na kształt suplementu diety, ale znacznie częściej wykorzystuje się proszek buraczany do stworzenia np. smacznego napoju pełnego witamin lub pożywnej zupy.

Wykorzystanie w przemyśle spożywczym

Koncentraty takie jak buraczek suszony stanowią często wykorzystywany składnik różnych produktów oferowanych przez przemysł spożywczy. Wysoka wydajność przy zachowaniu jakości gwarantuje unikalny smak licznych potraw. Oczywiście niebagatelne znaczenie ma również fakt, że używając suszu buraczanego można uniknąć wykorzystywania sztucznych barwników i uzdatniaczy. Uzyskany po dodaniu niewielkiej ilości proszku piękny kolor i zapach od razu kojarzy się ze świeżym i zdrowym produktem. Żywność z takim dodatkiem, choć niekiedy droższa od popularnych elementów oferty sklepów, chętnie kupowana jest przez osoby, które dbają o to, co umieszczają sobie na talerzu.