Pizza to potrawa, która zawojowała cały glob, docierając w jego najdalsze zakamarki. Pochodząca oryginalnie z Włoch potrawa z czasem została umiędzynarodowiona, ale także powstały jej lokalne i niespotykane nigdzie indziej warianty. Bez względu na różnorodność tej potrawy, jeden z kluczowych sekretów przygotowania udanej pizzy tkwi w użyciu i skomponowaniu odpowiednich przypraw. Spożywając tę potrawę nieco częściej, zauważyć można, że czasami zioła do niej dodawane obecne są w formie suszonej, a czasem w świeżej. Jaki sposób użycia ziół jest oryginalny i które przyprawy do pizzy uczynią ją smaczniejszą i bardziej aromatyczną?

Świeże zioła we włoskiej pizzy

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że w przeciwieństwie do międzynarodowej wersji pizzy, jej włoski oryginał zawiera niemal zawsze zioła świeże. Bazylia, tymianek, oregano i rozmaryn — tak często używane w pizzy tak włoskiej, jak i jej międzynarodowych wariantach — są tam używane jedynie w świeżej formie. Dzięki temu aromat i smak potrawy są niezwykle intensywne i wyjątkowe. Użycie świeżych ziół gwarantuje też wspaniały efekt wizualny i uczyni pizzę jeszcze bardziej kolorową i apetycznie wyglądającą.

Jak pozyskać świeże zioła do pizzy

Świeżych przypraw do pizzy używa się niechętnie, gdyż pozyskanie ich wymaga większego wysiłku, niż kupno ich suszonych odpowiedników. Mimo wszystko warto jednak poświęcić pewną ilość czasu i cierpliwości, by zapewnić sobie dostępność świeżych ziół. Najlepszym rozwiązaniem byłoby tutaj założenie chociażby maleńkiego ogródka ziołowego, ale w przypadku braku takiej możliwości zioła można z sukcesem wyhodować w doniczkach na parapecie lub na balkonie. W ostateczności można się pokusić o kupno już wyhodowanych i nieraz dość sporych krzaczków w doniczkach. trzeba liczyć się jednak z tym, że takie zioła nie zawsze będą dorównywały aromatem i smakiem tym wyhodowanym samodzielnie.

Duży wybór ziół i przypraw do pizzy znajdziesz pod adresem: https://planteon.pl/przyprawy-swiata/mieszanki-przypraw/przyprawa-do-pizzy