Największe spożycie lodów odbywa się zawsze latem, co nikogo nie dziwi. Ale nawet latem zależy ono od ilości słonecznych dni i temperatury na zewnątrz. Wielu miłośników lodów nie gardzi nimi jednak przez cały rok i produkt ten pojawia się w ich domach na co dzień. Spożycie lodów charakteryzuje się jeszcze inną cechą, latem zwiększa się wyraźnie popyt na lody wodne, podczas gdy zimą zjada się przede wszystkim lody tradycyjne. 

Lody wodne, smakowite sorbety

Lody wodne lokują się w grupie sorbetów czyli produktów łączących wodę i zmiksowane owoce w przypadku sorbetów i sok owocowy, będący bazą lodów wodnych. Ich produkcja jest na tyle prosta, że można z powodzeniem wykonać je samodzielnie w domu i to bez użycia maszynek do lodów. W teorii wszelkie sorbety i lody wodne powinny dostarczać organizmowi znacznie mniej kalorii niż tradycyjne lody. Najmniej kalorii zawierają lody wodne (https://fitorsweet.pl/Zywnosc-dla-dzieci/Zdrowe-slodycze/Lody-wodne-do-zamrozenia-BIO-10-szt.-x-40-ml—Polaretti-Fruit), ich smak i zawartość cukru łatwo regulować za pomocą dodatku wody i rozcieńczać intensywność smaku i słodyczy właśnie wodą. Decydując się na zakup lodów wodnych, koniecznie należy czytać etykiety informacyjne, by nie skusić się na niechcąco na wiaderko cukru. 

lody wodne

Lody wodne najlepiej smakują w domu

Lody wodne najczęściej wykonuje się na bazie soku owocowego. Najlepiej, gdy jest to sok wyciskany z owoców również w domu. Powinien zawierać drobinki miąższu, co oznacza, że nie powinno się soku przeciskać już przez ściereczkę. Taki bogaty sok można oczywiście dosłodzić, ale lepiej tego nie robić, można rozcieńczyć go wodą. Lody wodne wykonuje się również z gotowego soku, kupowanego w sklepie. Jeżeli jest to zagęszczony i słodki sok warto tę postać rozcieńczyć wodą. 

Lody wodne mają smak owoców, zapach owoców i mnóstwo wartości odżywczych znajdujących się w owocach. Chłodzą lepiej niż zimna woda czy tradycyjne lody.