Czy słyszałeś o herbacie z czystka? Roślina ta była Europejską Rośliną Roku w 1999 roku. W tym roku zioło znów faluje w zdrowych kręgach herbacianych, tym razem ze względu na swoje korzyści w pomaganiu ciału w zwalczaniu wirusów.

Herbata z czystka

Czystek to wiecznie, zielone zioło krzewu karłowatego z rodziny Cistaceae. Pochodzi z suchego regionu śródziemnomorskiego. Rośliny rosnące w ekosystemach śródziemnomorskich znoszą liczne stresory i trudne warunki, takie jak susza, wysokie nasłonecznienie i wysokie temperatury. Rośliny śródziemnomorskie wytwarzają wysoki poziom polifenoli, aby chronić je przed tymi stresorami. Czystek ma najwyższą zawartość polifenoli ze wszystkich roślin w Europie – co z całą pewnością jest ogromną zaletą.

Doskonałe zioło

Czystek rozwinął również symbiotyczny związek z grzybami korzeniowymi. Grzyby stanowią uzupełnienie systemu korzeniowego w zakresie wchłaniania wody i minerałów z gleby, umożliwiając w ten sposób roślinom żywicielskim przebywanie na szczególnie słabych glebach. Roślina jest źródłem polifenoli, katechin, kwasu galusowego, rutyny i innych korzystnych związków bioaktywnych. To przyjemna w smaku luźna herbata o łagodnym, kwiatowym smaku. Tradycyjne zastosowanie czystka sięga tysiącleci. Księga Rodzaju odnosi się do żywicy roślin z czystka. Starożytne tradycyjne zastosowania obejmują leczenie przeziębienia, kaszlu, problemów menstruacyjnych i reumatyzmu. Czystek był używany w starożytnej Grecji jako uzdrawiacz ran i jako produkt kosmetyczny.