W celu stworzenia smacznej i aromatycznej potrawy rybnej, konieczne jest sięgnięcie po odpowiednie przyprawy. To właśnie dzięki nim danie ma szansę nabrać charakteru i zachwycić domowników. Pojawia się tylko pytanie, jaka przyprawa będzie najlepsza do ryb ?

Czym przyprawić rybę, aby była smaczna i aromatyczna?

Na rynku dostępnych jest wiele przeróżnych przypraw, zarówno tych jednoskładnikowych, jak i gotowych mieszanek wieloskładnikowych. W przypadku dań rybnych nie każda przyprawa się sprawdzi, gdyż mięso to ma swój specyficzny zapach i smak. W celu wydobycia z ryby tego co najlepsze, należy sięgnąć po konkretne przyprawy, tworząc w ten sposób idealną kompozycję smakową. Do przyprawiania ryb idealnie sprawdzają się przyprawy takie jak cząber, szczególnie w przypadku zup rybnych i duszonych. Jak najbardziej warto sięgnąć także po gorczycę, która zaostrzy smak dań rybnych w wersji gotowanej. Do delikatnych ryb świetnie pasuje bazylia, szczególnie w towarzystwie natki pietruszki, rozmarynu i czosnku. Mile widzianymi przyprawami do ryb są także fenkuł, jałowiec, tymianek i oczywiście pieprz. Po koper włoski warto sięgnąć szczególnie w przypadku dań przygotowanych z ryb tłustych i wędzonych. W przypadku duszenia i pieczenia ryb nie można zapomnieć o dodatku rozmarynu, który sam w sobie jest bardzo aromatyczny i dodatkowo wspomoże trawienie. Świetnym rozwiązaniem będzie mieszanka przyprawowa składająca się z natki pietruszki, czosnku, cebuli i tymianku.